Knity
Image default
Computers / Internet / Proxying and Filtering

Wat moet ik doen als ik drinken over mijn laptop mors?

Het overkomt iedereen weleens: dat ene glas of dat ene kopje koffie dat net even onhandig op je bureau staat wordt omver gegooid en de vloeistof wordt op je laptop geknoeid. Hoe los je dit op?

Het allereerste dat je moet doen is je laptop van je bureau met de gemorste vloeistof halen. Doe dit het liefst zo snel mogelijk en volg onderstaande stappen. Hoe sneller je reageert, hoe kleiner de kans op eventuele grotere schade. Maak je bureau dus pas schoon, nadat je de stappen hieronder hebt doorlopen. Je laptop redden is net even belangrijker!

Stap 1: schakel je laptop uit

Zet je laptop uit, haal alle stekkers eruit en verwijder de accu. Komt er vloeistof op je laptop terecht, dan is er een kans dat er kortsluiting ontstaat.

Stap 2: verwijder alle randapparatuur

Koppel alle randapparatuur los. Denk dan bijvoorbeeld aan een USB stick of een muis. Als je verwijder voorkom je dat er ook nog schade aan deze onderdelen ontstaat.

Stap 3: zet je laptop op z’n kop op een handdoek neer

Zet je laptop op z’n kop in een V-vorm op een handdoek neer. Op deze manier kunnen de achtergebleven vloeistofresten eruit lopen en verder drogen.

Stap 4: laat je laptop drogen

Laat je laptop 24 tot 48 uur aan de lucht drogen. Heb je je laptop eerder nodig? Laat hem dan op een warme plek drogen. Zet je laptop echter nooit rechtstreeks in de zon of in de buurt van een ontvochtiger. Gebruik ook nooit een föhn om het drogingsproces te versnellen en zet je laptop ook nooit in de buurt van een verwarming. Doe je dit wel, dan zou je laptop alleen maar verder kunnen beschadigen.

Stap 5: droog de accu van je laptop

Leg, terwijl je je laptop laat drogen, de accu die je al eerder verwijderd had in een bak met droge rijst en dompel hem helemaal onder. Droge rijst haalt het vocht uit de accu.

Stap 6: probeer je laptop weer op te starten

Probeer na 24 tot 48 uur je laptop weer opnieuw op te starten. Doe dat eerst zonder de accu, maar met de stekker in het stopcontact. Hou tijdens het opstarten in de gaten of je foutmeldingen krijgt en check of er iets veranderd is. Probeer je laptop daarna op te starten met de opgedroogde accu in het apparaat. Met een beetje geluk doet je laptop het gewoon weer!

Een nieuwe laptop is niet altijd nodig

Je merkt het: is er drinken over je laptop gemorst, dan hoeft dat niet te betekenen dat je meteen een nieuwe moet kopen. Snel handelen door je laptop meteen uit te zetten, alle kabels te verwijderen en hem in een V-vorm op z’n kop laten drogen kan een eventuele grotere schade al voorkomen.

Durf je het niet zelf aan om de schade door een vloeistof te verhelpen of blijkt de schade toch ernstiger en niet meteen op te lossen? Stap dan een computerreparatiebedrijf binnen. De deskundige medewerkers gespecialiseerd in computer reparatie in Amsterdam zullen je laptop in no time weer aan de praat krijgen.

 

Veel succes!

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/