Knity
Image default
Offers

De invloed van Romeinen op onze bouwmaterialen

Sinds mensen zich op een vaste plek zijn gaan vestigen, zijn ze ook op zoek naar bouwmaterialen om onderkomens van te bouwen. Wat de eerste bouwmaterialen precies waren, is voor archeologen lastig te achterhalen, maar zeker is dat materialen als beton al ouder zijn dan ze lijken. De Romeinen hebben vroeger veel invloed gehad op het maken van bouwmaterialen en dat zien we vandaag de dag nog steeds terug. In deze blog lees je daar meer over. Daarnaast geven we je ook een tip waar je het beste online bouwmaterialen kan kopen!

De oudste materialen

De alleroudste bouwmaterialen zijn lastig te achterhalen. Zeker in het huidige Nederland waren de bouwmaterialen die het meest gebruikt werden organisch en zijn ze in de loop der eeuwen vergaan. Toch vinden archeologen nog wel sporen van bouwmaterialen uit de vroege geschiedenis. Zo worden er nog wel eens paalgaten aangetroffen, verkleuringen in de grond waardoor je kan zien dat daar ooit een paal stond.

Invloed van de Romeinen

De Romeinen introduceerden de baksteen in onze omgeving. Hoewel ze niet de uitvinders van de baksteen waren, waren de Romeinen wel degenen die de productie van bakstenen verbeterden en op veel plekken in Europa introduceerden. Het maken van bakstenen was echter arbeidsintensief en niet altijd makkelijk. De klei moest van goede kwaliteit zijn en vooral het drogen en bakken van de stenen was een proces dat snel fout ging. Met het uiteenvallen van het Romeinse Rijk verdween de techniek al snel weer uit onze regio. Veel gebouwen werden weer van hout gemaakt. Ook ontstond de techniek van vakwerk. Van zware houten balken werd een skelet van een gebouw gemaakt, waarna men voor de muren de vakken tussen de balken opvulde met riet en leem.

Industriële revolutie

Tijdens de industriële revolutie werden uitvindingen gedaan die tot nieuwe bouwmaterialen leidden. Beton, dat door de Romeinen bedacht was, kwam weer terug en werd in combinatie met het nieuwe materiaal staal zelfs gewapend beton. Staal speelde ook een andere belangrijke rol als bouwmateriaal. Door het houten skelet van gebouwen te vervangen door een stalen skelet, konden gebouwen veel hoger worden. De uitvinding van de staalbouw droeg in grote mate bij aan de ontwikkeling van wolkenkrabbers. 

Bouwmaterialen kopen?

Ga je aan een grote klus beginnen of wil je slechts een kleine aanpassing in jouw woning doen? Als je vragen hebt over de te gebruiken bouwmaterialen kan je altijd contact met Online Bouwmaterialen opnemen. Zij staan klaar met raad en daad over de aanpak van de klus en de te gebruiken materialen. Contact opnemen kan via het contactformulier wat je op de website van Online Bouwmaterialen kan vinden.

https://www.online-bouwmaterialen.nl/