Knity
Image default
Computers / Internet / Proxying and Filtering

De juiste zoektermen kiezen voor Google zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie is een breed begrip binnen het nog veel bredere begrip van online marketing. Het kan intimiderend zijn om te beginnen met zoekmachine optimalisatie en veel mensen weten ook niet direct waar zij kunnen beginnen. Daarom helpen wij u bij het maken van een begin; het kiezen van de zoektermen die u hoog op Google wil hebben.

De brainstorm sessie

Een goede eerste stap voor het kiezen van de juiste zoektermen voor zoekmachine optimalisatie is een brainstorm sessie. In de brainstormsessie gaat u, eventueel samen met uw team, even zitten om te bedenken welke woorden allemaal met uw bedrijf verbonden zijn. Dan maakt u een soort woordweb van begrippen die gerelateerd zijn aan uw bedrijf, met in het midden het belangrijkste woord. Als voorbeeld zal ik hier schrijven over een schoenenwinkel. Voorbeelden van woorden die u dan op kan schrijven zijn; schoenen, schoenreparatie, zool, sneakers, schoenmaat, schoenlepel, hakken, schoenmaker enzovoorts. Schrijf er in een kwartier zo veel mogelijk op en ga dan door naar de volgende stap.

De zoekwoordanalyse

Na het opstellen van het woordweb is het verstandig er nog even naar te kijken en te bepalen welke woorden in eerste instantie weggestreept kunnen worden. Tijdens de brainstorm schrijf je namelijk alles wat binnenkomt op, zelfs als het niet direct relevant is. Hoewel een schoenmaker gerelateerd is aan een schoenenwinkel zal iemand die naar ‘schoenmaker’ zoekt op Google geen schoenen willen kopen. Streep de ‘niet commerciële’ woorden door.

Volume

Ga dan, voor de woorden die overblijven, langs hoeveel volume hier op zit, ofwel hoeveel mensen maandelijks deze zoekterm gebruiken. Dit geeft een goede indicatie of de zoektermen geschikt zijn om hoog op te scoren. Hoe meer volume een zoekterm hoe meer hier op te verdienen is, maar ook hoe meer spelers er al op willen verdienen. Kies er een paar uit die goed samenhangen en waar het volume en de concurrentie goed op elkaar zijn afgestemd.