Knity
Image default
Computers / Internet / Proxying and Filtering

Hoe kan ik veilig het internet gebruiken?

Veel mensen vragen het zich dagelijks af of het internet wel veilig is. Het antwoord daarop is ja en nee tegelijk. Het is namelijk maar net hoe je je gedraagt op het internet en wat voor websites je bezoekt. Wij gaan je wat vertellen over de veilige dingen van het internet en hoe je veiliger kan internetten. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan die schade kunnen toebrengen aan je PC of online gegevens. 

Laten we beginnen bij https://, dit is een beveiligd protocol op het internet, dit zie je voornamelijk terug bij banken maar tegenwoordig ook veel bij andere websites / webshops aangezien het er niet alleen voor zorgt dat de verbinding veiliger is en aanvallers je gegevens niet kunnen aflezen maar ook dat het meer vertrouwen geeft. Het online achterlaten van je persoonlijke gegevens is soms al best een drempel en al helemaal als het niet via een veilige verbinding gaat. Dit protocol zorgt ervoor dat je gegevens zoals ze dat noemen een ‘versleuteling’ krijgen, dit een soort ingewikkelde wiskundige formule die ervoor zorgt dat het verzonden wordt op een manier die alleen de website kan lezen aangezien daar de ‘sleutel’ aanwezig is die het weer kan omzetten in leesbare data. Om de versleuteling van je gegevens op internet nog beter te maken en je ip te veranderen kan je gebruik maken van een VPN dienst.

Er zijn bij SSL (https) verbindingen meerdere certificaten beschikbaar, de standaard versie heeft meestal enkel ‘https’ in het groen staan, als een website een duurder EV SSL certificaat heeft dan komt de bedrijfsnaam er te staan met meestal een groene balk eromheen. Dit certificaat wordt enkel uitgegeven als het bedrijf in kwestie documenten zoals een KvK uittreksel hebben opgestuurd, zo krijgen de bedrijfsgegevens een verificatie.

Onveilige emails

Zojuist heb je wat gelezen over SSL en de werking ervan, toch helpt SSL maar tegen een klein deel van de aanvallen op internet. Het grootste gevaar zit bij de ongewenste emails die er vaak uitzien alsof ze van een Bank of ander groot bedrijf komen. Een bank of ander groot bedrijf zal bijna nooit om persoonlijke gegevens vragen, en de vraag om iets te betalen is nog onwaarschijnlijker. Klik daarom nooit op linkjes in de email, open nooit bijlagen in de emails die in je ongewenste/spam map staan. Als je denkt dat er iets niet klopt bel dan het bedrijf op en vraag of de mail ook echt van hun komt, je zal in de meeste gevallen te horen krijgen dat dit niet zo is en je de mail dient te verwijderen. In deze mails wordt meestal een bijlage gestopt met daarin malware, dit kan ervoor zorgen dat de bestanden op je PC gegijzeld worden (Cryptoware) of er persoonlijke gegevens worden gestolen zonder dat je er iets van merkt. De andere methode is dat er een linkje naar een neppe pagina is gemaakt waardoor het lijkt dat je ingelogd bij de bank maar ondertussen de login in handen van de hackers legt.

Virusscanners

Virusscanners zijn zeker een aanrader, vooral als je niet zoveel ervaring op het internet hebt. Het kan je namelijk beschermen bij veel gevaren die je niet gelijk ziet, als je al wat meer ervaren bent met internetten dan zou een scanner niet eens nodig zijn zolang je geen gekke website bezoekt. Voor een paar euro per jaar is een licentie te krijgen voor virusscanners, het maakt niet super veel uit welke je neemt zolang die een beetje bekend is. Er zijn op Google vele reviews te vinden over de scanners en daarbij meestal ook de prijzen vermeld.

Illegaal downloaden

Bijna iedereen doet het wel eens, illegaal een filmpje of software downloaden om zo flink wat geld te besparen. Is dit nou zo slim? Ook hier geldt weer de ja en nee als antwoord, er zijn namelijk vertrouwde websites om vanaf te downloaden, ook zitten hier meestal vaste uploaders op waarvan je altijd de uploads kan vertrouwen. Als je er geen verstand van hebt raden wij je illegaal download af omdat er in veel downloads malware zit verwerkt (en van de wet mag dat downloaden eigenlijk ook niet).

Updates

Zo af en toe zie je een bericht voorbij komen dat er een lek in systemen zoals Windows is gevonden, maar ook in andere software zitten vaak lekken. Het is daarom goed om de software en je browser(s) regelmatig te laten updaten. Dit is meestal ook automatisch mogelijk.

Als iets niet goed voelt op internet, vraag dan even iemand om hulp of zoek op Google. Happy browsing!

https://goosevpn.com/nl/

Related Posts

CocoSurf.nl

Wat moet ik doen als ik drinken over mijn laptop mors?

Uw proefschrift laten drukken door een specialist!