Knity
Image default
Computers / Internet / Proxying and Filtering

Hoe zorg je dat je Mac niet wordt geinfecteerd met een virus?

Antivirusprogramma’s op een Mac, is het wel of niet nodig? Deze discussie bestaat al lang en zal waarschijnlijk ook wel lang bestaan. Een lange tijd werd aangenomen dat antivirus niet nodig was. Omdat Apple minder populair was, en Unix systemen moeilijker te kraken zijn, was de kans dat je werd besmet door een virus meestal erg klein. Echter, de populariteit van Apple computers is blijven groeien, en dus wordt het ook lucratiever om malware en virussen te ontwikkelen.

In juli 2016 werd de app Transmission getroffen door Keydnap en KeRanger. Keydnap is een programma dat informatie uit je keychain steelt en een backdoor installeert. Op deze manier hebben ze dus toegang tot je Mac. Het was vermomd als een zipbestand als bijlage van spamberichten. KeRanger was een cryptolocker. Dat is een programma die je bestanden versleutelt, en deze alleen weer vrijgeeft als je betaalt.

Hoewel dit lek snel gedicht door Apple laat het zien dat ook de Mac niet immuun is voor aanvallen van virussen en malware. Toch maar een antivirussoftware downloaden? Of jij een antivirusprogramma nodig hebt, hangt vooral af van je eigen gebruik, en in hoeverre er nieuwe virussen ontwikkeld worden. Hieronder een paar tips om je Mac veilig te gebruiken.

Download alleen programma’s via Mac App Store.

De meeste besmettingen van Apple computers vinden plaats als mensen dubieuze software downloaden. Door alleen van de App store te downloaden perk je dit risico in. De software die hierop staat is namelijk meestal gecontroleerd.

Wees eerlijk over je eigen surfgedrag en pas je beveiliging daarop aan.

Gebruik je de computer alleen maar om de krant te lezen of ben je dagelijks films en porno aan het downloaden? Je eigen internetgedrag is een goede voorspeller van jouw kans om een virus op te lopen. Als jouw internetgedrag weinig risicovol is, dan heb je nauwelijks een virusscanner nodig. Je kunt dan vaak wel af met de ingebouwde beveiliging van Apple. Loop je echter veel risico, dan is een virusscanner geen overbodige luxe.

Vergeet ook de andere gebruikers niet.

Ben jij de enige die op de Mac werkt of wordt de computer ook gebruikt door anderen? Hoe gebruiken zij de Mac? Kunnen je ouders makkelijk phishing mails herkennen? Zullen je kinderen nooit per ongeluk gekke dingen downloaden? Maak een inschatting van de andere gebruikers van de computer en pas je beveiliging erop aan. Misschien heb je toch een antivirusprogramma nodig. Ook kun je ervoor kiezen om alleen jezelf admin rechten te geven, zodat de andere gebruikers niet per ongeluk malware kunnen installeren.

Houd het nieuws in de gaten

Houd af en toe in de gaten of er nieuwe gevallen van malware zijn gevonden voor de Mac. Wat nu veilig is kan namelijk soms snel veranderen. Hulp nodig, schakel iMac reparatie Amsterdam in.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/imac-reparatie-amsterdam/